Hopp til innholdet

Billigste strømavtale

Det er virkelig ingen enkelt oppgave å få komplett oversikt over hvilke som er best og ikke minst, hvem som kan tilby den billigste strømavtalen. For å gjøre ting verre, så kan disse prisene endre seg på kort varsel, og det er også ulike typer strømavtaler å forholde seg til. Så hvordan skal du egentlig klare å finne den beste strømavtalen?

Dersom du kunne tenkt deg å få billigere strøm i høst og i vinter, gjelder det å begynne å sammenligne dagens strømpriser. Heldigvis finnes det måter å gjøre dette på som er langt enklere enn å sitte å finne frem til de skiftende strømprisene dag etter dag. Vi guider deg gjennom dette og hjelper deg med å finne frem til den billigste strømavtalen som er tilgjengelig der ute.

Tekst anmeldt av: Bjørn Mildal Gabrielsen den 2 november 2023

billigste strømavtale

Billig strømavtaler

  1. NorgesEnergi logo

    NorgesEnergi

    • Ingen bindingstid
    • Nye kunder kan bli kredittvudert
    • Spotprisavtale
    Månedlig avgift: 49 kr
    Oppsigelsestid: Ingen
  2. Ishavskraft logo

    Ishavskraft

    • Påslag på 5,62 øre/kWh
    • Fast månedsbeløp på 49 kr
    • Ishavskraft-appen, helt gratis
    Månedlig avgift: 49 kr
    Oppsigelsestid:
  3. TrøndelagKraft logo

    TrøndelagKraft

    Månedlig avgift:
    Oppsigelsestid:

Finn billigste strømavtale

StrømavtaleSpotpris
Agva138,40 øre/kWt
Kraftriket138,88 øre/kWt
NTE Webspot139,20 øre/kWt

Hva du skal se etter når du velger strømleverandør

Når du er på utkikk etter å lage deg en ny strømavtale, er det flere ting du kan gjøre for å sørge for at du ender opp med den beste strømavtale og den billigste strømavtalen som er tilgjengelig. Noe av det første du bør gjøre, vil være å finne frem til dagens spotpris, eller snittpris som det også kalles. Når du ser på prisene her vil det være viktig at du forsikrer deg om at den er inkludert MVA.

Så fort du har fått en oversikt over dagens spotpris, kan du gå videre ved å finne frem ulike strømleverandører som er aktuelle for deg, og dermed sammenligne de. Det du ser etter her er om spotprisen hos strømleverandøren er den samme som du sitter med. Om du ser at det er forskjeller tilstede, vil prisene som vises være ukorrekt eller det kan være et midlertidig tilbud og prisen vil endre igjen om kort tid. Da vil det være en god ide å se på en annen strømleverandør.

Fastpris: Når du skal undersøke fastpris avtaler, skal du sammenligne det du ser med spotprisavtaler. Med mindre du sitter med god kunnskap om strømpriser, må du rett og slett bare gjette litt her hvor du skal tenke om hvordan strømprisene fremover vil se ut. Fordelen med fastpris vil være at du vil vite hvor mye strømregningene dine vil vre på under hele avtalen og du vil unngå å bli påvirket av enetuelle prisøkninger.

Spotpris: Se etter hvor mye påslag de ulike strømleverandørene har på strømprisen. Sørg også for at du sjekker hva slags faste månedlige kostnader og utgifter som medfølger. Selv om det kan se lite og ubetydelig ut når du ser på det, som 2 øre forskjell, vil det likevel kunne ende opp med å bli til mellom 24 og 40 kr i måneden.

finn billigaste stromavtale

Hva slags strømavtaler finnes det?

Du har sannsynligvis sett at det er flere ulike typer strømavtaler det er mulig å velge mellom, men det er kanskje ikke alle som vet nettopp hva som er forskjellen mellom disse. I bunn og grunn finnes det tre ulike typer strømavtaler det er mulig å velge mellom som privatperson. Dette er spotprisavtale, fastprisavtale og variabel pris. Det er derimot helt klart at det er to første variantene som er de mest aktuelle for folk flest.

Fastprisavtale

Gjennom en fastprisavtale, vil du opprette en avtale med strømleverandøren hvor du vil betale lik pris for strømmen gjennom hele døgnet under avtaleperioden. De som velger å gå for en avtale som dette, vil ha fordelen av å unngå uforutsigbare kostnader i sine strømregninger. Strømprisen vil med andre ord være stabil gjennom hele året. Du kan lese mer om fastprisstrøm.

Det kan nesten høres for godt ut til å være sant, men her vil strømleverandørene ha iberegnet risiko når de har solgt en fastprisavtale, nettopp så de ikke skal sitte igjen med et tap etter en avtale som dette. Dessverre vil det være du, altså kunden, som sitter igjen med tap til slutt.

Ulempen med en fastprisavtale er nemlig at den gjerne er dyrere enn spotpris. Det betyr også at du ikke vil ha muligheten til å flytte strømforbruket, eller endre fastprisen til når strømmen er på sitt billigste for å kunne redusere kostnadene. Dersom det skulle være sånn at fastprisen er høyere enn spotprisen, vil du flytte strømforbruket til når den er på det dyreste, så du får mer for pengene.

Spotprisavtale

Når det kommer til en spotprisavtale hos en strømleverandør, vil denne fungere nokså annerledes enn det en fastprisavtale gjør. Gjennom en spotprisavtale vil du betale det samme som strømselskapet ditt gjør, i tillegg til eventuelle kostnader hver måned. Som mange allerede vet, kan prisen på strøm endre seg for hver time, hele døgnet rundt.

Vanligvis vil strøm være dyrest på morgenen, ettermiddag og kveld og på vinterstid, mens på natten og i løpet av våren og sommeren vil strømmen være billigere. Med kunnskap om dette vil du dermed ha muligheten til å styre forbruket til ulike tider på døgnet, sånn at du kan bruke mest strøm når strømmen er billigere og minske forbruket når du vet at strømmen er dyrere. Dette vil gi deg muligheten til å senke kostnadene dine, noe du ikke har mulighet til dersom du lager en fastprisavtale i stedet.

Variabel pris

I mange deler av landet, er det variabel pris som er det mest populære valget å ta. Med en variabel pris avtale hos en strømleverandør, vil du i likhet med spotprisavtale, fortsatt se svingninger i strømprisene. Forskjellen her er at strømleverandøren din vil i de fleste tilfeller informere deg om prisforandringer opptil 2 uker i forveien. I tillegg er det sånn at prisendringene også vil være langt sjeldnere enn det du ser på en spotprisavtale, noe som selvsagt gjør det enklere å holde styr på.

Mange vil beskrive variabel prisavtale som en blanding av spotprisavtaler og fastprisavtaler. En variabel pris vil gjerne gi en høyere pris enn en spotpris, men med mindre stabilitet enn det du får gjennom en fastprisavtale. Den helt klart største fordelen med variabel prisavtale er at du vil ha muligheten til å redusere strømforbruket ditt takket være tiden du får før prisen faktisk øker. Det gir deg bedre kontroll på kostnadene dine.