Hopp til innholdet

Solcellepanel

Solceller er enheter som er designet for å konvertere solenergi til elektrisk energi og er blitt en alt mer populært alternativ for å generere elektrisitet fra solenergi. Denne artikkelen vil utforske solcellers effektivitet og lønnsomhet, samt de ulike faktorene som påvirker deres ytelse. Vi vil også se nærmere på kostnadene ved å investere i solceller, og om det er verdt det for den gjennomsnittlige brukeren.

Tekst anmeldt av: Bjørn Mildal Gabrielsen den 2 november 2023

Content here

Solcellepanel kalkulator

Få hjelp til å beregne pris og effekt i samarbeid med Otovo.

Kostnader for solceller

Kostnader for en solcellsinstallasjon kan variere mye – den kan ligge alt imellom 40.000 og 130.000 kroner till en enebolig, avhengig av størrelse på anlegget og valg av typer solceller. Dette kan virke dyrt på kort sikt, men hi lengden sparer man penger. La oss si at du har kjøpt et anlegg på 10 kWp (10 000 kWh/år) for 130.000 kroner. Hvis du ikke hadde hatt solcellepaneler for å generere strømmen hadde du måtte betale rundt 6700 kroner i året. På omtrinnt 20 år hadde du tjent igjen alle pengene du har lagt på installasjon av anlegget. Man må dokk huske at det forutsetter høyest effektivitet på anlegget. Derfor er det viktig å ta hensyn til faktorer som påvirker effektiviteten.

Effektivitet og lønnsomhet

Effektiviteten til solceller angir hvor stor prosentandel av solens energi som blir omgjort til brukbar elektrisitet. Denne effektiviteten kan beregnes ved hjelp av formelen M = P / (A * G), der M er effektiviteten, P er den produserte effekten, A er arealet til solcellepanelet og G er den innkommende solstrålingen.

Faktorer som påvirker effektiviteten

Det er flere faktorer som påvirker effektiviteten til solceller. For det første har solpaneler vanligvis lavere effektivitet enn enkeltstående solceller på grunn av glasslag og rammer som reduserer deres effektivitet. Videre er det tre hovedkategorier av solceller: monokrystallinske, polykristallinske og tynnfilmsolceller. Monokrystallinske solceller har den høyeste effektiviteten, men er også dyrere. Polykristallinske solceller har lavere effektivitet, men er generelt billigere. Tynnfilmsolceller har den laveste effektiviteten, men er mer fleksible og kan plasseres på overflater der andre solceller ikke fungerer.

Forskning og utvikling

Forskning og utvikling pågår for å forbedre effektiviteten til solcellepaneler. Dette inkluderer bruk av nanopartikler og lysbehandlingsmetoder. Kiselsolceller, som er de vanligste solcellene, har en teoretisk maksimalgrense for effektivitet på omtrent 32%. Det er imidlertid viktig å merke seg at solceller med høyest effektivitet ikke alltid er det beste valget. Andre faktorer som pris og levetid bør også tas i betraktning ved valg av solceller.
Testing og degradering av effektivitet

Det finnes forskjellige standardiserte tester for å måle effektiviteten til solceller, for eksempel NOCT, STC og PTC. Det er viktig å merke seg at effektiviteten til solceller kan forringes over tid på grunn av faktorer som LID (Light Induced Degradation) og PID (Potential Induced Degradation). Dette betyr at solcellene kan miste noe av sin opprinnelige effektivitet etter en viss periode.

Konklusjon

Solceller er en stadig mer populær måte å generere elektrisitet fra solenergi. Effektiviteten til solceller er et viktig aspekt å vurdere når man vurderer å investere i solceller. Det er imidlertid viktig å merke seg at effektiviteten til solceller kan påvirkes av flere faktorer, inkludert paneltype, skyggelegging, temperatur og værforhold. Til tross for dette kan solceller være en lønnsom investering på lang sikt, selv om det kan være en stor investering på kort sikt. Det er viktig å vurdere alle kostnader og fordeler før man tar en beslutning om å investere i solceller.