Hopp til innholdet

Strømleverandør

Sitter du med et spørsmål om du har den beste strømavtalen du kan få? Føler du at du betaler for mye? Vurderer du å bytte strømleverandør? Heldigvis er dette enklere enn mange tror. På markdet finnes det et enormt utvalg av ulike strømleverandører, men det er mange som ofte blir sittende med strømleverandøren de har brukt i åresvis, bare fordi det kjennes ut som det enkleste alternativet.

Sannheten er den at med så mange strømleverandører på markedet, finnes det dermed også mye konkurranse blant de ulike selskapene. Med mye konkurranse, vil det også påvirke prisene, noe som selvsagt er positivt for deg som kunde. Det er med andre ord god grunn til å ta en nærmere titt på den nåværende strømavtalen din, nettopp for å se om det finnes et bedre alternativ der ute for deg. Vi forteller deg det du behøver å vite om å bytte strømleverandør.

Tekst anmeldt av: Bjørn Mildal Gabrielsen den 2 november 2023

strømleverandør

Bytt strømleverandør

  1. NorgesEnergi logo

    NorgesEnergi

    • Ingen bindingstid
    • Nye kunder kan bli kredittvudert
    • Spotprisavtale
    Månedlig avgift: 49 kr
    Oppsigelsestid: Ingen
  2. Ishavskraft logo

    Ishavskraft

    • Påslag på 5,62 øre/kWh
    • Fast månedsbeløp på 49 kr
    • Ishavskraft-appen, helt gratis
    Månedlig avgift: 49 kr
    Oppsigelsestid:
  3. TrøndelagKraft logo

    TrøndelagKraft

    Månedlig avgift:
    Oppsigelsestid:

Kan det lønne seg å bytte strømleverandør?

Det enkle og korte svaret her er: ja! Et lenger svar vil derimot også fortelle deg at det vil komme an på en rekke ulike faktorer. Om du nylig har byttet strømleverandør, vil det kanskje ikke være så interessant å gjøre det igjen med det første. Dersom det på en annen side er lenge siden du har sett litt rundt på markedet, og du sitter med en strømavtale du har hatt i 5 eller til og med 10 år, kan det være en god ide å kikke litt rundt igjen.

Sannheten er dessverre den at om du sitter med feil strømavtale i dag, kan det være at du taper mye penger, opptil flere tusen kroner som du kan spare ved å bare bytte strømleverandøren din. Her er det ikke spotpris det er snakk om, men gebyrer og ulike avgifter som strømselskapet selv styrer, spotprisen bestemmes av kraftbørsen, så dette har ikke spilleverandører ikke kontroll over.

Jobben er derimot ikke komplett selv om du har valgt å bytte strømleverandør, for så fort du ser at strømleverandøren din har økt prisene sine, vil det være en god ide å igjen sammenligne med andre leverandører. Å undersøke hva en annen leverandør kan tilby i forhold til avtaler og bedre priser er både enkelt, uforpliktende og selvsagt helt gratis.

Før du setter i gang prosessen med å bytte leverandør, bør du derimot være oppmerksom på at det kan være en bindingstid du må forholde deg til på en eksisterende strømavtale. Dersom du ikke ønsker å vente ut tiden på bindingstiden, vil du sannsynligvis behøve å betale et gebyr for å stoppe avtalen tidligere enn planlagt. På grunn av dette anbefales det stort sett å unngå bindingstid på strømavtaler så godt det lar seg gjøre. Dette gjelder selvsagt ikke på strømavtaler av typen fastprisavtale eller variabel pris.

alt om stromleverandorer

Angrer du på din strømavtale?

Dersom du nylig har inngått en ny strømavtale, har vi en god nyhet til deg! Det er nemlig 14 dagers angrerett når du kjøper strøm og dersom strømselskapet ikke har gitt deg beskjed om denne angreretten, vil tidsfristen utvides til 1 år.

Om det har seg sånn at du angrer, kan du enkelt og greit bare gi beskjed til selskapet du har inngått avtale med om at du angrer og du eventuelt ønsker å gå tilbake til din tidligere strømleverandør, eller å finne en ny avtale. Resten vil selskapet ordne for deg, enklere er det ikke.

Noen strømavtaler vil ha en bindingstid, men denne skal ikke være lenger enn 12 måneder, med unntak av fastprisavtaler. Ønsker du å si opp en fastprisavtale kan dette derimot også gjøres, ved at du betaler et rimeligere bruddgebyr.

Hvor ofte kan jeg endre strømleverandør?

Det er heldigvis ingen grenser på hvor ofte du har muligheten til å endre på din strømavtale. Du kan gjøre dette akkurat så mange ganger du ønsker og hvor ofte du ønsker. Det viktigste å sørge for her er at du unngår å få en bindingstid på strømavtalen din, dermed vil stå helt fritt til å bytte strømleverandør når du vil.

Om din nåværende strømavtale derimot har en bindingstid, bør du også være klar over 14 dagers angreretten du har når du kjøper strøm. Denne gjelder også for avtaler med en bindingstid.

Hva avgjør prisen på strøm?

Strøm har en varierende pris på grunn av flere ulike faktorer. En av dem er det at det er et produkt som styres av markedet, så jo større etterspørsel det er, jo høyere vil prisen også bli. Når vi sier etterspørsel, er det altså snakk om forbruket av strøm. Dette forklarer hvorfor strømprisene vil være langt høyere på vinteren enn på sommeren, nettopp fordi i kalde land som Norge, vil folk flest bruke mer strøm på vinterstid eller i løpet av sommeren.

En annen viktig faktor som avgjør prisen på strøm, er det at Norge er kyttet opp mot det europeiske strømmarkedet. All energi som produseres innen dette strømmarkedet, vil gå inn i en felles «pott» og det er fra denne «potten» at strømleverandørene kjøper sin strøm fra. Prisene her vil kunne endre seg fra time til time.

Det er også viktig å være klar over at alle norske strømleverandører vil ha akkurat den samme innkjøpsprisen fra det europeiske strømmarkedet, så her vil det kun være selskapets egne gebyrer og avgifter som vil kunne påvirke prisen du tilbys.

Hvordan få lavere strømregning?

Dersom du allerede har funnet den beste avtalen for deg og er fornøyd med strømavtalen du har, vil det til slutt kun være forbruket som vil kunne påvirke prisen på strømregningen din. Selv med den beste strømavtalen du kan finne, vil du sitte med en stor strømregning dersom du ikke klarer å begrense eller styre forbruket ditt på best mulig måte.

I tillegg til å begrense strømforbruket, kan det også være en god ide å være oppmerksom på når du velger å bruke større mengder med strøm, som en runde i vaskemaskinen. Som vi har fortalt ovenfor, vil markedsprisen hele tiden endres og dermed vil prisene på strøm kunne forandre seg fra time til time. Det er for eksempel langt lavere etterspørsel etter strøm på natten og også i helgene i de fleste tilfeller.

Da kan det være en god ide å benytte seg av dette ved å sette på en vaskemaskin sent på kvelden eller på natten, eller sette elbilen på lading over natten. Da vil du dra nytte av lavere strømpriser.