Hopp til innholdet

Strømpriser

Lurer du på hva strømprisene ligger på akkurat nå? Og hva de vil koste i morgen? Heldigvis er dette langt enklere å finne ut av enn hva mange tror, og gjør det dermed mulig for deg å være litt mer forberedt på hvordan strømregningen vil se ut neste gang.

Ved å holde et øye på dagens strømpriser, hva strømmen kostet i går og hva den vil koste i morgen, vil det også være mulig for deg å bruke strømmen på en smartere måte. Ting som å sette el-bilen på lading, vaske klær, sette på tørketrommelen eller oppvaskmaskin er alle ting som bruker mye strøm. Så hvorfor ikke benytte deg av tiden hvor strømmen er på det billigste?

Strømprisene i hele Norge svinger for hver time, og kan variere mye bare i løpet av en dag. I de fleste tilfeller kan du velge å gå ut fra at strømmen vil være billigere på kvelden og natten, enn på dagen. Men her skal vi se nærmere på hva strømmen faktisk koster nå.

Tekst anmeldt av: Bjørn Mildal Gabrielsen den 2 november 2023

Content here

Hva er strømpris nå?

Strømpriser oppdateres time for time.

Det er ikke noe tvil om at strøm er et hett tema for tiden, men til gjengjeld er det også flere som er mer klare over sitt eget forbruk, mer enn noen gang tidligere. Dagens strømpris varierer, fra time til time og fra dag til dag. Dette på tross av at alle kraftleverandører kjøper inn strøm fra strømbørsen NordPool. Det eneste unntaket for strømpriser som endrer seg, er selvsagt variabel og fastpris avtaler.

Dagens strømpris, eller timens strømpris har blitt utrolig enkel å finne i dag. Den er lett tilgjengelig overalt, enten du velger å bruke appen til din strømleverandør, på forsiden til en av mange nettaviser, eller gjennom oss.

Noe som kanskje er overraskende for noen, er at strømpriser også vil variere noe mellom ulike deler av landet. Det er noen fylker og kommuner som har momsfritak på strømmen, og andre deler av landet har blitt koblet opp til europa, noe som gjør at prisene vil svinge mer enn resten av landet. Dermed vil den nøyaktige strømprisen være noe annerledes fra person til person, og selvsagt også være avhengig av strømavtalen.

Strømpriser time for time

Tabell over timepriser i dag.

Som du kanskje allerede vet, svinger strømprisene så mye at de kan variere fra time til time gjennom hele landet. Noe av grunnen til dette, er at Norge har blitt delt opp i 5 geografiske strømprisområder. Det betyr at disse områdene vil kunne ha ulike strømpriser, noe som gjør at det kan være lavere eller høyere strømpriser der du befinner deg, sammenlignet med andre prisområder.

Det som utgjør forskjellene du ser, vil være basert på det samlede strømforbruket, kapasiteten til å transportere strøm innen området og mellom områdene, samt kraftproduksjonen. Strømbørsen Nord Pool endrer strømprisene time for time, og dermed er dette noen av faktorene som vil kunne påvirke prisen du ser.

  • Prisen på gass, kull og CO2-kvoter i Europa
  • Mengde gass Norge utveksler til Europa
  • Etterspørselen på strøm i både Norge og Europa
  • Kapasiteten til å importere og eksportere strøm
  • Mengde med vann det er i kraftprodusentenes vannmagasiner
  • Mengde strøm kraftprodusenetene kan produsere
  • Været og tempetaurer

Strømprisene fremover

Tidligere i år, var det anslått at strømprisene ville ligge på ca. 80 øre hele året, men etter en kaldere april enn forventet, har vi sett at strømprisene har holdt seg på over 1 kroner. Likevel er prisene på en tredjedel av hva de lå på i fjor sommer.

Prisene er i dag selvsagt langt høyere enn hva de normalt har ligget på i årevis, men om vi skal sammenligne med de siste 2 årene, har de gått kraftig ned. I mars var det en kraftig nedgang i strømprisene, og det er forventet at snittprisen vil holde seg på under 1 krone hele sommeren. Sammenlignet med fjorårets 2.60 kroner, vil dette godt merkes.

Det er mange faktorer som påvirker strømprisene, noe som gjør det krevende å anslå årets strømpriser. Ting som myndighetenes agering i markedet, vinterværet, fyllingsgraden på gass og krigsstrategien i Russland er noen av disse faktorene. Nå som vinteren er over, vil det være enklere å anslå prisene fremover.

Strømprisene i Europeiske land som Danmark, Tyskland, England og Nederland har også stor påvirkning på strømprisene her til lands. Da prisene i Tyskland har gått ned med 20% i løpet av den siste tiden, har det påvirket prisene i Norge på en positiv måte.

Historiske strømpriser

I 2022 var det rekordhøye strømpriser sør i landet, og snittprisen lå på rundt 2 kroner for en kilowattime. Dette var en pris som var hele tre ganger så høyt, sammenlignet med 2021, og utrolige tyve ganger høyere enn prisene vi så i 2020. Det er utrolig mange ulike ting som kan være med på å påvirke strømprisene i landet, og de siste årene har strømbransjen virkelig fått se at det er ingenting som er sikkert.

Strømprisene siden 2021 har vist at det er utrolig vanskelig å anslå utviklingen i prisene. Det er en rekke ulike faktorer som påvirker strømprisene, men de siste 2 årene er det helt klart etterspørsel på gass i kombinasjon med krig i Ukraina og endrede temperaturer rundt i verden som har vært den stor påvirkningen.